Βίτσα -Καπέσοβο

Μήκος διαδρομής: 4 χιλιόμετρα

Χρόνος: 2 ώρα και 30 λεπτά

Μέγιστο ύψος: 942 μ.

Ελάχιστο ύψος: 720 μ.

Τύπος εδάφους: Καλντερίμι, κοίτη ποταμού, μονοπάτι

Σήμανση: Αρκετά καλή

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριας δυσκολίας. Προμήθεια νερού απαραίτητη.

Η σήμανση που ακολουθούμε μέχρι το Γεφύρι του Μίσιου είναι η Ζ9. Ξεκινάμε την διαδρομή μας από την πλατεία της Βίτσας, κατηφορίζουμε τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο, περνάμε δυτικά από την εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου και βγαίνουμε από το χωριό. Ακολουθώντας τον παλιό χωματόδρομο, περνάμε το εκκλησάκι των Ταξιαρχών και, λίγο πιο κάτω, φτάνουμε σε μια διασταύρωση. Το μονοπάτι στα δεξιά μας κατευθύνεται προς το Δίλοφο. Για το Κουκούλι συνεχίζουμε ευθεία στο πέτρινο καλντερίμι που αρχίζει από αυτό το σημείο, και με διαδοχικές στροφές κατηφορίζουμε την πλαγιά και μπαίνουμε στο παλιό καλντερίμι που, φαρδύ και με αλλεπάλληλα σκαλοπάτια, συνεχίζει την κατηφορική του πορεία μέσα στο δάσος. Σε αυτή την πορεία μας δίνεται η δυνατότητα να θαυμάσουμε τους ορεινούς όγκους της περιοχής που όποια εποχή και αν την επισκεφτούμε, πάντοτε μας εντυπωσιάζουν.

Επίσης μπορούμε να θαυμάσουμε τη σπάνια χλωρίδα και ίσως κάποια από τα ζώα της άγριας πανίδας που είναι πλούσια στην περιοχή. Μετά από λίγη ώρα αριστερά του δρόμου, συναντάμε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Αξίζει να βγούμε λίγο από την πορεία μας, να κατεβούμε μερικά πρόχειρα σκαλοπάτια δίπλα από το ξωκλήσι και να βγούμε σε ένα μπαλκόνι με εξαιρετική θέα τη Χαράδρα του Βίκου στο βάθος και κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας, το γεφύρι του Μίσιου που ενώνει τις κάθετες πλευρές του φαραγγιού.

Συνεχίζοντας στο κεντρικό καλντερίμι, φτάνουμε στη Σκάλα της Βίτσας ή «σκάλα της κυρ Αλέξαινας» όπως αλλιώς ονομάζεται. που κατασκευάστηκε το 1868 με έξοδα της ευεργέτιδας Αγγελικής Παπάζογλου και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Άλλοτε χτισμένη με ξερολιθιές και άλλοτε λαξευμένη στα βράχια, ελίσσεται αριστοτεχνικά, με συνεχείς στροφές πάνω στην κατακόρυφη πλαγιά και μας οδηγεί στο βάθος της χαράδρας μπροστά από το πέτρινο γεφύρι του Μίσιου, κατασκευασμένο το 1748.

Δεν περνάμε από το γεφύρι, αλλά στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας τη σχετική σήμανση κατά μήκος της κοίτης του ξεροπόταμου και δια μέσου της Χαράδρας με κατεύθυνση προς τα βόρεια, μετά από 20 λεπτά συναντάμε τη αρχή του μονοπατιού για Καπέσοβο. Η πορεία μας από εδώ και πέρα είναι ανηφορική, σε ένα μονοπάτι το οποίο καθαρίστηκε πρόσφατα. Στην αρχή της πορείας υπάρχει αραιή βλάστηση, ενώ ψηλά το μονοπάτι διέρχεται δυτικά του λόφου ‘Γραδίτσα’ σε πυκνό δάσος από βελανιδιές.