Χαράδρα Βίκου

Από τα τελευταία σπίτια της Βίτσας ξεκινά η περίφημη Χαράδρα του Βίκου, το μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη με αναφορά και στο βιβλίο Γκίνες, ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου. Το φαράγγι εκτείνεται από το γεφύρι του Κόκκορη έως τη γέφυρα Βοϊδομάτη. Ο ρους του ποταμού έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά. Ένα μονοπάτι που πηγαίνει πότε από την δεξιά όχθη και πότε από την αριστερή οδηγεί τον επισκέπτη μέσα στη χαράδρα που σχηματίζεται από κατακόρυφους βράχους μέγιστου ύψους 950μ. Το πλάτος της χαράδρας στη βάση (κοίτη) κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και το μήκος είναι περίπου 12 χιλιόμετρα. Εκεί μέσα ο επισκέπτης θα βρεθεί στον κόσμο της ησυχίας, στο βασίλειο των αετών και των αγριμιών. Στις πλαγιές, στους γκρεμούς και στις σπηλιές ζουν ακόμα αγριόγιδα.

Ο Βίκος μαζί με ένα τμήνα του Αώου, έκταση 126.000 στρεμμάτων, αποτελούν τον Εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου, το μεγαλύτερο της χώρας. Η χαράδρα του Βίκου αποτελεί μοναδικό μέρος για εκδρομή. Ξεκινώντας από τη σκάλα της Βίτσας μετά από 20 λεπτά ο επισκέπτης θα βρεθεί στην κοίτη του Βοϊδομάτη, θα θαυμάσει τη γέφυρα του Μίσιου τα κατακόρυφα βράχια και τη μοναδική θέα. Σε μισή ώρα με τα πόδια φτάνει στα “Καδιά”, βράχια σε σχήμα καδιών στην κοίτη του ποταμού. Μετά από δύο ώρες, και χωρίς να το καταλάβει από τη θέα της γύρω άγριας φύσης, ο περιηγητής φτάνει στο “Κλήμα”, ένα μέρος με βαθύ ίσκιο και πολλές πηγές , κατάλληλο για ξεκούραση και φαγητό.

Εναλλακτικά, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις ομορφιές της χαράδρας του Βίκου χωρίς καν να τη διασχίσει, βλέποντας την από ψηλά. Τρία είναι τα σπουδαιότερα σημεία από τα οποία μπορεί κανείς να την απολαύσει από μακριά:

α) η Αγία Παρασκευή στο Μονοδέντρι, η οποία είναι και το πιο προσιτό σημείο,

β) η Οξυά, “το μπαλκόνι του Βίκου”, πάνω από το Μονοδέντρι στο βουνό,

γ) η Μπελόη, το καλύτερο ίσως σημείο απ’ όπου μπορεί κανείς να δει ολόκληρη τη Χαράδρα, 20 λεπτά με τα πόδια δυτικά του Βραδέτου.