Ποταμός Βοϊδομάτης

Ανατολικά του χωριού ρέει διαμέσου της μεγαλοπρεπούς Χαράδρας του Βίκου ο ποταμός Βοϊδομάτης. Το όνομα του προέρχεται από το σλάβικο «Βόϊντο-ματ» που σημαίνει «καλό νερό».

Ο Βοϊδομάτης πηγάζει από τον ορεινό όγκο της Τύμφης και διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι του σε μια διαδρομή άγριου κατάφυτου τοπίου. Καταλήγει στον κάμπο της Κόνιτσας, όπου τα κρυστάλλινα νερά του συναντούν τον ποταμό Αώο. Σημείο αναφοράς της είναι το τσιμεντένιο γεφύρι πάνω από τον Βoϊδομάτη, στον δρόμο που ενώνει την Αρίστη με το Πάπιγκο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ξεραίνεται εκτός από μερικά σημεία του, τα οποία έχουν πάντοτε νερό. Σε πολλά από αυτά τα σημεία μάλιστα υπάρχουν και ψάρια. Το νερό του είναι πόσιμο και έχει σταθερή θερμοκρασία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στους 4 βαθμους Κελσίου.

Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου. Ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός για διάφορα αθλήματα ποταμού, όπως καγιάκ και ράφτινγκ.

Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Το 1973 η περιοχή γύρω απο το ποτάμι, μαζί με τμήμα του ποταμού Αώου, χαρακτηρίστηκε ως Εθνικός Δρυμός. Η βόσκηση, το ψάρεμα, το κυνήγι, η κατασκήνωση, αλλά και ρίψη απορριμμάτων απαγορεύονται και τιμωρούνται.