Υφαντική

Υφαντική

Η υφαντική είναι μια πανάρχαια και πανανθρώπινη τέχνη, και η καλή επίδοση σ’ αυτήν ήταν αρετή των γυναικών. Αδράχτι και ρόκα κρατάει η νιόνυφη όταν πρωτομπαίνει στο σπίτι της, κι ο αργαλειός είναι το απαραίτητο εργαλείο σε κάθε νοικοκυριό της παραδοσιακής κοινωνίας.
Για να φτάσει το μαλλί, το βαμβάκι, το λινάρι, το μετάξι στον αργαλειό, πρέπει να προηγηθεί μια μακριά διαδικασία. Με το μαλλί υφαίνουν τις “κουρελούδες”, τα ”τσόλια”, τις κουβέρτες, αλλά και κάπες, σκουτιά, τορβάδες. Τα πρόβατα κουρεύονται την άνοιξη, το μαλλί ζεματίζεται, πλένεται στη βρύση ή το ποτάμι, στεγνώνετε, λαναρίζετε. . Ύστερα γίνεται η διαλογή, αφού το πιο καλό βγαίνει από τη ράχη του ζώου. Ακολουθεί το γνέσιμο στη ρόκα και ο αργαλειός, που φτιάχνονταν από τέσσερα ξύλα που συνδέονται χαμηλά με τέσσερα χοντρά σανίδια και με άλλα τέσσερα στην κορυφή τους. Το νήμα, το στημόνι, στερεώνεται σε παράλληλες σειρές. Ένα άλλο νήμα, το υφάδι, ξετυλίγεται από τη σαΐτα, καθώς η υφάντρα την κινεί ανάμεσα στα στημόνια. Βασικό ρόλο στη σχεδιαστική και τη χρωματική ποικιλία των υφαντών παίζει το υφάδι…
Όπως και στα άλλα είδη της χειροτεχνίας, οι πρώτες ύλες που βρίσκονται επί τόπου πιο εύκολα, οι κλιματολογικές συνθήκες, ο χαρακτήρας των κατοίκων, δίνουν ένα ξεχωριστό “ύφος” στα προϊόντα της κάθε περιοχής. Παλιότερα, δεν υπήρχε νοικοκυριό που να μην έχει όλα τα εργαλεία της ύφανσης, και που να μην καυχιέται για τα αριστουργήματα της υφάντρας του σπιτιού του… Πολλά απ’ αυτά τα έργα τέχνης κοσμούν ακόμα σήμερα τα σύγχρονα σπίτια της περιοχής.