×

Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls στην menu_set_active_trail() (γραμμή 2405 του /home/vitsa/public_html/includes/menu.inc).

Ανατολικά του χωριού ρέει διαμέσου της μεγαλοπρεπούς Χαράδρας του Βίκου ο ποταμός Βοϊδομάτης

Ο Βοϊδομάτης (από το σλάβικο «Βόϊντο-ματ» που σημαίνει «καλό νερό») πηγάζει από τον ορεινό όγκο της Τύμφης.

 

;Διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι του σε μια διαδρομή άγριου κατάφυτου τοπίου και βγαίνει στον κάμπο της Κόνιτσας, όπου τα κρυστάλλινα νερά του συναντούν τον ποταμό Αώο. Σημείο αναφοράς της είναι το τσιμεντένιο γεφύρι πάνω από τον Βoϊδομάτη, στον δρόμο που ενώνει την Αρίστη με το Πάπιγκο.

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ξεραίνεται εκτός από μερικά σημεία του τα οποία έχουν πάντοτε νερό. Σε πολλά από αυτά τα σημεία μάλιστα υπάρχουν και ψάρια. Το ωερό του είναι πόσιμο και έχει θερμοκρασία σταθερή στους 4 βαθμους. Το 1973 η περιοχή  γύρω απο το ποτάμι εντάχθηκε στον Εθνικό Δρυμό, η βόσκηση, το ψάρεμα, το κυνήγι, η κατασκήνωση, αλλά και ρίψη απορριμμάτων απαγορεύονται και τιμωρούνται. Βέβαια, όπως θα δείτε και εσείς, η φύλαξη δεν είναι η πρέπουσα και η προστασία του σπάνιου αυτού τόπου επαφίεται σε εμάς τους ίδιους περισσότερο.

 

Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου. Ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός για διάφορα αθλήματα ποταμού, όπως καγιάκ και ράφτινγκ.

Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973
 
Latitude: 39.873688 
Longitude: 20.750093
Βίτσα 440 07, Ιωάννινα Ελλάδα