Αρχική > Architecture > Γέφυρες
×

Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls στην menu_set_active_trail() (γραμμή 2405 του /home/vitsa/public_html/includes/menu.inc).

Τα λιθόκτιστα πέτρινα γεφύρια της περιοχής αποτελούν δείγματα άριστης σχεδίασης, αρχιτεκτονικής και κατασκευής

Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν την περίοδο της τουρκοκρατίας από την ανάγκη της επικοινωνίας των χωριών - κυρίως των ορεινών - μιας και είχαν αποτραβηχτεί σε δύσβατα μέρη για να αποφύγουν τον τουρκικό ζυγό. Η όλη ποιότητα κατασκευής τους ήταν τόσο περίτεχνη και γερή, που αρκετά από αυτά χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
Η ονομασία συνήθως δινόταν από αυτόν που έδωσε τα χρήματα για την κατασκευή του (γι' αυτό συναντάμε ονόματα ευεργετών ή χωριών). Ωρισμένες φορές έχουμε δύο ή και τρία ονόματα σε ένα γεφύρι που το έπαιρναν από αυτόν που αναλάμβανε την δαπάνη της επισκευής τους αν χρειάζοταν.
Τα τοξωτά γεφύρια έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους το τόξο, το οποίο προσδίδει την απαραίτητη σταθερότητα και τους δίνει μια ιδιαίτερη χάρη και ομορφιά. Διακρίνονται σε πολλές μορφές αναλόγως των χαρακτηριστικών τους.
Latitude: 39.873688 
Longitude: 20.750093
Βίτσα 440 07, Ιωάννινα Ελλάδα